Ayrı Yüzdeler



Hepimiz eşit yaratılmış olabiliriz ancak atladığımız konu kimsenin hayatının hiç kimseye benzememesidir. Çünkü hiç kimse ailesini, ırkını veya maddi durumunu kendisi seçemez.

Aynen bu örnekler gibi aşk yaşayacağımız insanı da kendimiz seçemeyiz, bu nedenle herkes aşkı ayrı yüzdelerde yaşar. Kimi her an arayıp soracak kadar çok severken kimi zor zamanında bile aramayacak kadar az sever. Şimdi kendi kendinize sorun bu iki insanın hayatı aynı olabilir mi? Bu yüzden aşkı başkalarından öğrenerek yaşamak oldukça risklidir. Hayat şartlarınız aynı olmadığı halde, aynı kuralları uygulamak genelde sizi hüsrana uğratır. “AŞK elmayı yemekle başlar, ayvayı yemekle biter.” diye bir cümle kurduysa bir yazar siz de bunu böyle yaşamak zorunda değilsiniz. Bunun böyle olmadığının en büyük kanıtı ise, biraz komik olacak ama, herkes elmayı yiyerek başlayamaz aşka, kimisi de direk ayvadan giriş yapar. :)

Demem o ki, şartlamayın kendinizi bazı şeylere, olabildiğince kendiniz olun. Mesela kimseye “ben güzel söz yazamıyorum, sen benim yerime yazar mısın” demek yerine karşıda ki insanın sizin neden önemli olduğunu belirten bir cümle kurun. Emin olun bu en güzel sözdür. İlla sizin için neden önemli olduğunu bulmanıza da gerek yok. Kalbinizi yoklayın, eğer gerçekten seviyorsanız, mutlaka onu değerli kılan birkaç söz söyleyebilirsiniz ve inanın bu cümlelerin önemi bir yazardan veya şairden aldığınız cümlelerden bile çok çok daha fazladır.

Çünkü bu cümleleri siz kurdunuz, bu cümleler üzerine kurulan AŞK sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Ve ev gibi düşündüğünüzde üzerine ek yapmak istediğinizde bir taraftan AŞK büyürken, diğer taraftan kendi tecrübelerinizi oluşturmuş olacaksınız.

Âşık olduğunuz insan sizden ne zaman yeni cümleler istese saçma dahi olsa size özel olduğundan güzel olacaktır. Unutmayın ki rutin şeyler hepimizin canını sıkar. Aynen öyle de bir ünlüden aldığınız bir söz belki defalarca karşınızdaki insanca okunmuştur, size yansıtmada canı sıkılabilir bu durumdan.

Başkasının tecrübesi sizi çok da ilgilendirmek zorunda değil ancak bilmenizde fayda var her zaman. Çünkü hiçbir bilgi, boş bilgi değildir nerde kullanılacağı biliniyorsa…

Aslında “kimsenin tecrübeleriyle yaşamayın” cümlesini kurmamın en temel sebebi; bu tecrübeler zamanla bütün insanları aynı kefeye koymanıza, aynı şekilde yargılamanıza neden olabilir. İnsanlara önyargılarla yaklaşmanız ise sizi hayatınızın aşkından edebilir. Bu nedenle en iyi aşk kendi tecrübelerinizle yaşadığınız aşklardır. 

Aşk, önyargıları affetmez.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski