Hayaller Milyonlar Gerçekler Sıfır İndex

Daha dün açtık blogu cayır cayır yazmaya başladık. Hemen ardından hayaller kurmaya başladık. Milyonlar ziyaret edecek, pucca gibi yapmayıp blogu başladığımız yeri unutmayacaktık. Belki bu yazıları sonradan kitaplaştırır birbirimize hediye edecek, imza günlerinde tanışıp birbirimize sarılacaktık. Daha ikinci günde bütün hayaller suya düştü ama hemen yazmaya koştum. 

Hayaller suya düştü büyük bir iddia farkındayım. Sebebini öğrenince sizde hak vereceksiniz. Hem bu yazı vesilesiyle biraz işimden de bahsetmiş olayım size. Şimdi bir blog kurdunuz diyelim. Birkaç güzel yazıya da yer verdiniz. Oturup okuyucu beklerseniz Google amcanın örümcek dediğimiz botları blogunuzu keşfedip tarayana kadar beklemeniz gerekir. Bu tarama sonucunda Google arama motoru dizininde listelenmeye başlarsınız. Günümüz şartlarında web siteleri (blogda bir web sitesidir) yazılım teknolojisi olarak gelişmiş durumda olduğundan doğru metodlar ile web sitenizi birkaç saat içerisinde dizine ekletmeniz mümkün. 

Nedir bu metodlar? Hemen anlatayım. Öncelikle Google Search Console hizmetine https://search.google.com/search-console/ link üzerinden gmail hesabınız ile giriş yapmanız gerekecek. Daha sonra sol üst tarafta logonun hemen altındaki kısımdan mülk ekle butonuna tıklayarak web sitesinizi sisteme tanıtmanız gerekecek. Ekleme yaparken sizden doğrulama isteyecek. Siteniz benimki gibi blogger altyapılı ise herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Ancak diğer sistemlerden birini kullanıyorsanız sitenizde kod ekleme veya dosya ekleme gibi doğrulama yöntemleri ile doğrulamak zorundasınız.

Doğrulama işlemi başarılı bir şekilde sonuçlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.


Bu ekranda URL Denetimi kısmına tıklayarak veya üstte görünen arama motoruna url yazarak enterlayın. Karşınıza gelen sayfada dizine eklenmesini iste butonuna tıklayıp test sürecinin bitmesini bekleyin. Başarılı sonuçlanması halinde birkaç saate siteniz dizine eklenmiş olacaktır.

Gelelim benim neden sıfır index sorunu yaşadığıma. Robots.txt denen bir araç mevcut. Bilmiyorsanız kesinlikle dokunmayın. Bu araç arama motorlarının web sitenizi tarama iznini aldığı yer. Burada tüm arama motorlarına benim sitemi tara veya tarama talimatı verdiğiniz gibi belirli alanları tara veya tarama talimatı verebiliyorsunuz. Blogger normalde otomatik hazırlıyor. Öyle olunca bende dokunmadım. Ancak karşılaştığım manzara beni bunalıma soktu resmen.


Web sitem google botlarına tarama yapması için izin vermiyor. Hemen robots.txt dosyasına baktım.

User-agent: Mediapartners-Google
Disallow: 

User-agent: *
Disallow: /search
Allow: /

Sitemap: https://www.keyifsizblog.com/sitemap.xml

Eğer siteniz.com/robots.txt kısmı bu şekilde ise her şey yolunda demektir. Yani yanlış bir durum yok.
Böyle olmasına rağmen aldığım hata yukarıdaki gibi ve bu hatadan kurtulamıyorum. Çünkü ortada yanlış bir durum yok. Bir taraftan aklımda deli sorular; bu bir işaret mi acaba falan? Birde olaya olumlu taraftan bakmak lazım tabi. Neticede yeni bir yazı konusu olmuş oldu. Durumu çözüme kavuşturabilirsem güzel bir ortam oluşmuş olacak. Aksi durumda ben yazıp ben okuyacağım :) Heyyy değerli okuyucular beni buralarda kendi başıma bırakmayın, ilk bloga küçük prens resmi koyduk ama henüz o denli yalnızlığa hazır değilim :))

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski