Aşkın Temeli Sevgidir



 “Aşkın temeli sevgidir” cümlesini farklı formatlarda birçok büyüğümüzden duymuşuzdur. Ancak nedense “nedir bu sevgi”, “nasıl elde edilir” veya “nerden satın alınır”, “kimleri sevmeliyiz” gibi sorulara cevap veren bir büyüğümüzü bulamayız. Bizlere her zaman onu sevin bunu sevmeyin derler, onlara kendi büyükleri böyle öğretmiştir. Ancak kimse sevginin boyutunun ne boyutta olması gerektiğini açıklamadığı gibi bizleri kimi zaman körü körüne sevdalara sürüklemişlerdir. Aslında bir önceki konuda bahsettiğim aşırı bağlılık olayı da bu nedenle yaşanmaktadır bana göre, şu bir gerçek ki kimi veya neyi ne kadar seveceğimizi bilmiyoruz. Zaten biz de öğrenmek için uğraşmıyoruz. Nasılsa kader denen bir şey var ve işimize gelmeyen tüm olumsuzluklarda kader deyip geçiştirebiliyoruz.

Peki, sevginin boyutları nasıl olmalı, kime veya neye ne kadar değer vermeliyiz? Bu konuda birçoğumuz bilinçsiziz bir şeylere taparcasına değer verirken asıl önemli olan şeyi, yani kendimize fazlasıyla zarar verdiğimizi göremeyebiliyoruz. 

Eğer aşk konusunda tecrübeliyseniz kalbin bizi en çok yıpratan organ olduğu fikrime sonuna kadar katılmışsınızdır. Bu yüzden sevginin boyutunu dengede tutmak istiyorsanız kalbinizin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Kalp her zaman körü körüne sever, bunun esiri olmayın. Kalp düşünmenize izin vermez, mantıklı kararlar alamadığınız gibi aldığınız kararları da sorgulattırmaz bir süre sonra. Sorgulamaya başladığınızda ise çoktan iş işten geçmiştir.

Konuyu daha fazla uzatmadan bu konudaki önerime geçeyim. Eğer gerçekten sevginizin boyutunun ne denli olması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız sadece kalbinizle hareket etmek yerine aklınızın da söz sahibi olmasına izin verin ancak kendinizi kandırmayacak şekilde. Ne mi demek istiyorum, mesela sevmediğiniz bir davranışı olan bir insanın o davranışını kalbiniz otomatik görmezden gelir ama aklınız sorgular. Tabi kalbinizin etkisi altında kalmaz ise, bu duruma da dikkat etmeniz gerekir.

Eğer bir insanı çok eleştiriyorsanız o insana âşık olsanız dahi bir müddet sonra soğursunuz. Çünkü onda sevgi yoktur, sevginin olmadığı yerde ise aşk hiç olmaz.

Sözün özü: Aşkın temeli sevgidir…


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski